Vrste kamna

Granit

Če želite pri gradnji in zaključnih delih pri gradnji doma uporabiti naravni kamen, se lahko odločite tako za marmor kot granit, vendar pa so med njima kar precejšnje razlike. Glavna je predvsem v obstojnosti, saj vsi vemo, da marmor hitro načne zob časa oziroma, da nanj hitro vplivajo tako sonce in dež kot onesnaženje zraka in tudi čistila. Razlika med obema pa je tudi v videzu: marmor je običajno precej raznolikih barv in je lahko tudi popolnoma bel, graniti pa so sivi oziroma temnejši. In medtem, ko marmorne plošče odlikujejo barvne žile, ki jim dajejo posebno pestrost in unikatnost, je granit videti, kot bi ga sestavljala drobna zrnca. Zato pri njem velja ravno nasprotno kot pri marmorju: vzorci niso cenjeni oziroma se teži k čim bolj enotnemu videzu, ki ga je potrebno seveda tudi dražje plačati.

Medtem, ko je marmor naravni kamen sedimentnega izvora, njegova osnova pa je apnenec, so granitne kamenine vulkanskega izvora, njihov glavni gradbeni element pa je ogljik. To pomeni, da je v primerjavi z marmorjem precej bolj obstojen in precej bolj trd (nenazadnje je iz enakega elementa kot diamanti, le da gre za drugo modifikacijo ogljika). Obdelava granitnih kamenin je bila zato v preteklosti precej težka, danes pa se za obdelavo in rezanje uporabljajo tako imenovani diamantni noži.

Granit lahko uporabljamo povsod tam, kjer si želimo naravni kamen, še zlasti pa tam, kjer uporaba marmorja ne bi bila najbolj primerna – torej na primer za tla prostorov z veliko pohodnostjo, za pulte in podobno. Prav tako se pogosto uporablja za prekrivanje zunanjih površin, tako tal kot sten, saj je odporen na vremenske pogoje in onesnaženje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *