Dom in gradnja

Kamnit kuhinjski pult

Sem velika ljubiteljica naravnih materialov, iz česar izvira tudi moja ljubezen do naravnih materialov. Ko sva se s partnerjem odločila za gradnjo hiše, sem zato vztrajala, da ne želim živeti v »betonski škatli«. Želela sem si dom, ki je čim bolj naraven, zato sva se odločila za hišo iz lesa, saj vem, da se bo v njen naša družina zagotovo odlično počutila.

Ko je bila gradnja za nami in so se začela zaključna dela v notranjosti ter nato še opremljanje doma, sem ravno tako vztrajala, dav svoji hiši ne bom gledala plastike. Žal to ni bilo tako enostavno, kot se sliši – na plastiko smo se ljudje že toliko navadili, da je včasih precej težko dobiti stvari, ki niso izdelane iz nje. Čeprav je včasih potrebno zgolj razmišljati nekoliko drugače, pa je vse možno …

Vzemimo za primer kopalnico. S partnerjem sva najprej razmišljala o kopalni kadi, a sva žal ugotovila, da si kaj drugega kot plastične kadi ne moreva privoščiti. Zato sva sklenila kompromis – raje sva se odločila za veliko prho brez kadi, iz katere voda odteka kar v rešetko. In podobno je bilo pri kuhinji – ponujali so nama sicer lesene pulte, in čeprav se mi je zdel pult iz lesa oljke čudovit, se nekako nisem mogla odločiti zanj. Najprej zato, ker sem vedela, da se bo ob uporabi hitro poškodoval, po drugi strani pa tudi vem, kako dolgo traja, da zraste dovolj stara in debela oljka, da jo uporabijo za les. Drugi možnosti sta bili kerrock in klasičen pult iz ultrapasa – a to je ponovno plastika.

Na srečo sem med listanjem revij za notranjo ureditev prišla do rešitve, na katero prej nisem pomislila: kamnit kuhinjski pult. Ker sem se zaradi izdelave kuhinje po svojih zamislih odločila za kuhinjo po naročilu pri lokalnemu mizarju, ni bilo s tem nobenih težav – poiskala sem še kamnoseka in dosegla svoje – pult iz naravnega materiala.

Na enak način je potekalo tudi opremljanje preostanka hiše. Vsakič, ko je prišla v igro plastika, sem poiskala način, da se ji izognem. Tako lahko danes trdim, da živimo v hiši, ki je naravna in zdrava – in to je najboljši način, da poskrbim za prijetno bivanje v novem domu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *