Vrste kamna

Marmor

 

 

Nevada State Capitol, Interior.Za marsikoga je kamen zgolj del mrtve narave, tisti, ki znajo ceniti njeno domiselnost, pestrost in barvitost, pa vidijo v kamnu mnogo več. Predvsem marmor, ki je znan po svojih čudovitih barvah, ki se kot barvne žile prelivajo po plošči, je za marsikoga izjemno čudovit, zato si ga zaželi tudi v svojem domu.

 

Marmor je kamnina, katere osnovo predstavlja apnenec, vendar je kljub temu le redko bel, saj so bile v njegov nastanek pred milijoni let vključene tudi mnoge primesi, ki mu dajejo izjemen videz. Tako ga najdemo v različnih odtenkih, od črnega do rjavega in bleščeče belega, pogosto pa je v njem možno opaziti tudi fosile školjk in drugih organizmov.

 

 

Uporabljati ga je možno za talne in stenske obloge, za okenske police in stopnice, prav tako pa je iz njega možno izdelati množico drugih dekorativnih ali uporabnih elementov. V zadnjem času je marmor priljubljen predvsem za kuhinjske pulte oziroma gostinske pulte.

 

Kako obstojen bo marmor, je odvisno predvsem od njegove obdelave ter vzdrževanja. Obdelava vrhnje plasti lahko zagotovi različen videz oziroma različno gladkost na otip, saj je lahko brušen, poliran, peskan ali drugače obdelan. Tako je njegov končni videz lahko popolnoma gladek in sijoč, ali pa tudi novemu kamnu vdahnemo videz starosti, tako da ga obdelamo s ščetkanjem.
Če boste svoj dom opremili z marmorjem, morate biti pazljivi predvsem pri njegovem vzdrževanju oziroma čiščenju. Marmor lahko z leti izgubi svoj sijaj, zato velja skrbeti za poliranje (če se odločite za takšen videz), sicer pa je treba zanj uporabljati posebna čistila – kisline ga namreč razžirajo. Prav tako nanj vplivajo vremenski pogoji – tako dež kot sonce, zaradi česar ga zunaj ne uporabljajte, če vas skrbi sprememba njegovega videza.

 

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *