Vrste kamna

Naravni kamen

naravni kamen

Včasih je bil naravni kamen eden glavnih gradbenih materialov, ki so ga hkrati uporabljali tudi za izdelavo mnogih vsakdanjih predmetov – tako okrasnih kot funkcionalnih, na primer kamnitih »sodov« za oljčno olje. Danes so na področju gradbeništva uporabljeni cenejši in modernejši materiali, a kamen kljub temu igra pomembno vlogo. Uporablja se predvsem za talne obloge, vse več ljudi, ki se zavedajo lepote kamna, pa ga uporablja tudi za stenske obloge tako notranjih kot zunanjih zidov.

Če želite kamen uporabiti za stensko oblogo, se lahko odločite za večje kamnite plošče, ki delujejo celovito, ali pa za plošče, ki so že sestavljene iz manjših kosov, torej imajo določen relief. Kamnite plošče se lahko na manjše stene lepijo s pomočjo gradbenega lepila, pri večjih površinah pa je pogosto potrebna montaža s pomočjo nosilne konstrukcije ali vijačenja.
Včasih so bile kamnite plošče iz pravega kamna na voljo zgolj pri kamnosekih, danes pa jih lahko kupite tudi v trgovinah z gradbenim materialom, kjer je možno izbirati med različnimi vrstami kamna – in ne le naravnega, temveč tudi umetnega. Seveda je izbira pri kamnoseku večja, saj ti ponujajo kamen iz različnih delov sveta, pa tudi barve in vzorci so precej bolj pestri.

Pri izbiri naravnega kamna žal igra pogosto pomembno vlogo cena, zato si marsikdo ne more privoščiti obložiti s kamnom velike površine. Tako v sodobnih domovih pogosto opazimo, da je kamen uporabljen kot dekorativni element notranjih ali zunanjih sten (fasade in zidanih ograj). Večina se odloči za uporabo kamna v osrednjih družinskih prostorih, na primer v dnevni sobi ali jedilnici, vse pogosteje pa najdemo kamen tudi v kopalnici, kjer pomaga ustvariti bolj pristno atmosfero.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *