Kamnoseštvo

Kamnoseštvo

Med tiste obrti, ki so pri nas manj znane, zahtevajo pa tako umetniško žilico kot oblico fizičnega dela, spada tudi kamnoseštvo. Po zmotnem prepričanju mnogih se to ukvarja zgolj z izdelavo nagrobnih spomenikov, vendar je dejansko precej več kot to – gre za oblikovanje kamna za različne namene. Ker je kamen izjemno raznolik material, ga uporabljamo na različnih področjih, predvsem pa pride do izraza pri gradnji. Uporabimo ga lahko tako za prekrivanje tal in oblaganje sten kot za izdelavo okenskih polic – in uporaba kamna (tako marmorja kot granita) v domu je vse bolj priljubljena.

kamnoseštvo

Kamnosek je torej mojster, ki mora v prvi vrsti dobro obvladati material, torej dobro poznati lastnosti različnih vrst kamna, prav tako pa mora biti mojster na področju njegove obdelave. Na srečo ta danes ni več ročna, vendar pa je za bolj umetniške izdelke še vedno treba poprijeti tudi po ročnem orodju, kar pomeni, da sta potrebna tako umetniška žilica kot fizična moč.

Kljub temu, da je naravni kamen v veliki meri izpodrinil umetni – vsaj na področju enostavnih izdelkov, je naravni kamen kljub temu bolj cenjen. Predvsem zato, ker je narava veliko bolj domiselna in unikatna od ljudi, to pa pomeni, da so materiali res edinstveni. In iz takšnih materialov lahko kamnosek po naročilu ustvarja prave mojstrovine, ki so videti precej prestižno. Zakaj pa ne – nenazadnje so včasih kamnoseki izdelovali marsikaj, celo kopalne kadi iz kamna.

Obrt oziroma umetnost, ki ji pravimo kamnoseštvo, pa ne zahteva zgolj dela – predvsem je potrebna ljubezen do samega materiala, ki je za kamnoseke čudovit in barvit izdelek narave, ne pa zgolj hladen in mrtev kos njene notranjosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *