Kamnoseštvo pozna številne naravne in umetne kamne
Kamnoseštvo

Prednosti izbire izkušenega kamnoseka za izdelavo groba

Izdelava in vzdrževanje groba je lahko dokaj velik podvig. To je tudi razlog, da je zelo priporočljivo poiskati pomoč izkušenega mojstra kamnoseštva, ko potrebujemo pomoč. Podjetja, ki se ukvarjajo z vzdrževanjem grobov so sestavljena iz ekipe različnih strokovnjakov, ki že dolga leta delajo s kamnom. Tako nam lahko izdelajo nagrobni napis in druge dodatke, ki bodo dolgo služili v spomin našim najdražjim. Zato je tudi dobro, če poznamo osnovne značilnosti različnih vrst kamna. Enako dobro pa je tudi, da se zavedamo vseh možnosti dodajana slik, držal za rože, lučk in drugih dodatkov na grob.

Nagrobni napis

Kvaliteta in izredno rokodelstvo

Pri kamnoseštvu igra natančnost in znanje veliko vlogo. Kamen je naraven material, ki ga poznamo v mnogih različnih vrstah. Vsaka izmed teh vrst pa ima svoje značilnosti. To je tudi razlog, da mora kamnosek biti izredno pozoren pri izdelavi izdelkov iz kamna. Poleg tega pa dodatki, kot je nagrobni napis, zahtevajo izredno natančnost pri izdelavi. Tako nam bo izkušena ekipa lahko pomagala pri mnogih stvareh, kot so:

  • Izbira oblika nagrobnika
  • Dodajanje različnih dodatkov, kot so slike, rože ipd. na in okoli groba
  • Vzdrževanje in ohranjanje vseh kamnitih in drugih elementov v vrhunskem stanju

Spomenik za vsak žep

Kamnoseki opravljajo svoj poklic že stoletja na enak način. Dandanes pa imamo veliko več izbire, saj pri izbiri kamna in drugih elementov nam pomaga tehnologija. Tako imamo možnost izbrati vrsto naravnih kamnov, kot je marmor, ter tudi umetne vrste.

Nagrobni napis

To pa pomeni, da nam lahko nagrobni napis in druge elemente hitro izdelajo izkušeni strokovnjaki. Tako se najde najboljša rešitev za vsak žep. Tudi obnove se lahko naredijo brez težav, neglede na velikost, obliko ali starost samega groba.

Preberite si še naslednji članek: Najmodernejša sedežna garnitura za večja in manjša stanovanja

V dnevni sobi ima praviloma posebno mesto sedežna garnitura. Neredko predstavlja središče druženja.

Nagrobni napis je lahko sestavljen iz različnih vsebin

Dejstvo je, da vsak nagrobni napis doda poseben izgled in občutek samega spomenika. Tako lahko ljudem, ki so nam veliko pomenili, pustimo le najlepše besede po katerih se jih bomo spominjali. Sami napisi pa lahko vsebujejo:

  • Poslovilno sporočilo od posameznikov in družine
  • Zaznamki, ki pozitivno opisujejo umrlo osebo ali njene lastnosti
  • Sporočilo umrlega, ki bi želel, da ga slišijo drugi
  • Besede modrosti in pregovori umrlega

Seveda je sam naslov na nagrobnem napisu tudi zelo pomemben. Vsebuje pa lahko:

  • Polno ime in priimek umrlega
  • Datum rojstva in datum smrti
  • Sporočilo napisano v spomin umrlega oziroma epitaf

Preberite si še naslednji članek: Ključne karakteristike najboljše klimatske naprave

Klima oziroma klimatska naprava je danes praktično nepogrešljiv element večine bivanjskih objektov. S sistemom uravnavanja temperature v prostoru vam hkrati omogoča hlajenje v vročih poletnih dneh in prijetno toplino v času, ko začne pritiskati mraz.

Pomembna vprašanja pri izbiri nagrobnika

V kamnoseštvu je znano, da je vsak proizvod popolnoma unikaten. Temu je tako, saj ima vsaka stranka specifične želje, kar se tiče izgleda in velikosti samega kamnitega proizvoda. Seveda pa to tudi vpliva na ceno ter sam čas izdelave.

Tako so največkrat postavljena vprašanja:

Koliko bo nagrobnik stal?

To je odvisno od vrste kamna, velikosti spomenika ter dodatkov. Tudi obsežnost nagrobnega napisa vpliva na končno ceno.

Kateri material je najboljši za izdelavo spomenika?

Moderno kamnoseštvo pozna številne naravne in umetne kamne, ki se razlikujejo po vzdržljivosti, teži, zahtevnosti vzdrževanja ipd.

Kakšen končni izgled naj ima nagrobnik?

Kamnoseštvo se je v zadnjih letih močno razvilo. Tako je možno spomenik oziroma nagrobnik dodatno obdelati, da mu dodamo lesk, boljšo vzdržljivost na elemente narave, zgladimo površino kamna ipd.

Vrste napisov na grobu

Nagrobni napisi so lahko narejeni na veliko različnih načinov. Vsak izmed njih je poseben sam po sebi. Odvisno pa je od nas, kakšen končni izgled bi radi dosegli. Tako poznamo napise, ki so:

Navadno vgravirani

To je navaden napis, ki ga s posebnimi kamnoseškimi pristopi mojster vreže v kamen. To je možno opraviti na mnogih vrstah kamna, kot je granit, marmor, peščenjak ipd. Same črke pa je možno posebej pobarvati po želji.

Globoki V-rez

To je vgraviranje, ki je podobno navadnemu. Razlikuje pa se v tem, da je bolj globoko v samem kamnu, saj ga mojster zareže v kamen.

Vzdignjeno vgraviranje

Črke izstopajo iz površine groba navzven. To kamnosek naredi tako, da s peščeno pištolo odstrani del površine groba, da izpostavi črke.

Dodajanje črk iz različnih kovin

To je proces dodajanja nagrobnih napisov. Na sam kamen se dodajo črke iz svinca ali drugih kovin. Res pa je, da je to najdražja izbira izmed vseh.

Vedno pa je možno za napis na grobu dodati različne simbole in slike. Možnosti je dobesedno neomejeno.

Na spletni strani www.vmkunovar.si lahko najdemo izkušene mojstre kamnoseštva, ki nam bodo pomagali z izgradnjo in vzdrževanjem groba vsake velikosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *